28 november 2023

Wat is de rol van de syndicus?

Heb je je ooit afgevraagd wie ervoor zorgt dat de gemeenschappelijke delen in een appartementsgebouw gepoetst worden? Wie zorgt voor de wettelijk verplichte keuringen van bijvoorbeeld de brandblussers? Wie neemt contact op met de liftmaatschappij bij een panne?  

De kans is groot dat een syndicus daarbij betrokken is. Als syndicus draag je namelijk een cruciale rol in het beheer van appartementsgebouwen, maar wat houdt dit nu eigenlijk in? 

In deze blog nemen we een kijkje achter de schermen om de rol van een syndicus te onthullen voor degenen die niet vertrouwd zijn met dit beroep.

Wie is de Syndicus?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wie nu precies de syndicus is. Een syndicus komt voor in situaties waar sprake is van mede-eigendom, zoals bij appartementsgebouwen of vastgoedcomplexen waar meerdere eigenaars betrokken zijn. In dergelijke gevallen wordt een syndicus aangesteld om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt in het gebouw waar je woont.

Denk aan de syndicus als een soort beheerder of facilitator. Ze zijn er om ervoor te zorgen dat alle eigenaars in het gebouw samenleven op een georganiseerde en harmonieuze manier.

Wat is de rol van de Syndicus?

Een syndicus fungeert als een soort ‘manager’ voor appartementsgebouwen. Denk aan hen als de lijm die ervoor zorgt dat alles soepel verloopt tussen de verschillende eigenaars en het dagelijkse reilen en zeilen van het gebouw.

Zoals hierboven reeds vermeld staat, staat de syndicus in voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de inkom of de lift(en). Maar daarnaast heeft hij nog een ruimer takenpakket af te handelen. Samengevat kunnen we stellen dat een syndicus verantwoordelijk is voor volgende punten:

Administratief beheer

De syndicus is verantwoordelijk voor het efficiënt beheren van documentatie en communicatie in een gebouw met mede-eigendom. Denk aan het organiseren van vergaderingen, opstellen van agenda's en notulen, communiceren met eigenaars en derde partijen, en zorgen voor de wettelijke naleving van contracten. Kortom, de syndicus coördineert en voert diverse administratieve taken uit om een soepel beheer en goede samenwerking binnen de gemeenschap te waarborgen.

Financieel beheer

Een ander cruciaal aspect van het takenpakket is het financieel beheer. De syndicus staat in voor het opstellen van een budget, het innen van de gemeenschappelijke kosten en het beheren van de financiële reserves. Door een goede financiële planning kunnen onaangename tekorten vermeden worden, en wordt de financiële gezondheid van het gebouw gewaarborgd. Geen eindafrekening met grote verrassingen dus!

Technisch beheer

Het technisch beheer omvat het opvolgen van onderhoudswerken, herstellingen en renovaties binnen het gebouw. De syndicus coördineert deze werkzaamheden en ziet erop toe dat het gebouw in optimale staat verkeert. Staat er een lift in panne? Werkt de garagepoort niet? De syndicus is je centrale aanspreekpunt. Het technische luik van het beheer zorgt er vooral voor dat de waarde van het vastgoed behouden blijft en dat bewoners kunnen genieten van een comfortabele leefomgeving.

Juridisch beheer

Last but not least omvat het takenpakket van een syndicus het juridisch beheer. Hierbij wordt er gewaakt over de naleving van de wettelijke bepalingen en regelgeving met betrekking tot de mede-eigendom. Leeft iedereen de voorschriften vanuit de basisakte wel na? Ook het opstellen of het wijzigen van het reglement van interne orde nemen wij voor onze rekening.

De syndicus staat eigenaars ook bij in juridische kwesties en zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan alle vereisten en normen. Denk hier bijvoorbeeld aan geschillen met de bouwheer aangaande de oplevering van je gebouw.

Wat doet een syndicus niet? 

Nu we hebben besproken wat een syndicus allemaal doet, is het ook relevant om te begrijpen wat er niet binnen zijn takenpakket valt.

Individueel onderhoud van private eigendommen

Een van de zaken die niet onder de verantwoordelijkheid van de syndicus valt, is het individueel onderhoud van privé-eigendommen. De eigenaars zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en de herstellingen binnen hun eigen appartement. De syndicus neemt enkel de coördinatie op zich van werken die het gemeenschappelijk belang dienen.

Beheer van persoonlijke financiën van eigenaars

Hoewel de syndicus instaat voor het financiële beheer van de gemeenschappelijke kosten, is hij niet verantwoordelijk voor de persoonlijke financiën van individuele eigenaars. Elk eigenaar blijft zelf verantwoordelijk voor het tijdig betalen van zijn aandeel in de gemeenschappelijke kosten.

Bemiddeling bij privé conflicten

Hoewel de syndicus een rol speelt in het oplossen van geschillen met betrekking tot gemeenschappelijke delen, is hij niet de aangewezen persoon voor het oplossen van persoonlijke conflicten tussen eigenaars of bewoners. Privégeschillen vallen buiten zijn bevoegdheid, en het is raadzaam om hiervoor professioneel advies in te winnen of een bemiddelaar in te schakelen.

Het opmaken van de huurdersafrekening

Hoewel de syndicus belast is met het financiële beheer van de gemeenschappelijke kosten voor het gebouw, omvat dit niet de individuele afrekeningen voor huurders. Het opstellen van huurdersafrekeningen is een taak voor de verhuurder of de rentmeester.

Onmisbare schakel

Je ziet, een syndicus is een onmisbare schakel in het beheer van vastgoed. Door het combineren van administratief, financieel, technisch en juridisch beheer, draagt de syndicus bij aan een goed functionerende en gezonde mede-eigendom. Het is dan ook van groot belang om als eigenaar samen te werken met een ervaren syndicus, zodat het gebouw in optimale conditie blijft en iedereen er met plezier kan wonen.

Heb je nog vragen over het takenpakket van een syndicus of wil je meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen. We staan klaar om je te helpen!

Olivier & Hans


Wat is de rol van de syndicus?

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x